Rozpoczęła się już kampania cukrownicza, a tym samym zbiór buraka cukrowego. Podczas samego zabiegu warto uważnie przyglądać się jakości prowadzonej usługi. Podpowiadamy na co należy zwrócić uwagę.
Czasem końcowy efekt pracy plantatora, czyli plon, może zostać zaprzepaszczony poprzez nieprawidłowo przeprowadzony zbiór surowca. A to automatycznie przekłada się na opłacalność produkcji. Dlatego usługodawcę wykonującego zbiór należy dokładnie kontrolować. Na tzw. oko można ocenić po wyglądzie korzeni buraka, czy zabieg został wykonany prawidłowo. Plantatorzy powinni kontrolować i oceniać jakość pracy maszyn już po wysypaniu pierwszego zbiornika.
Przedstawiciele koncernu Südzucker Polska podpowiadają o czym np. świadczą skośnie ogłowione korzenie lub ułamania. Zwykle przyczyna leży po stronie osoby pracującej na kombajnie do buraka.
Do najczęstszych popełnianych błędów podczas zbioru należą (źródło: Südzucker Polska):
– korzeń za wysoko ogłowiony – za duża prędkość wyorywania, nienaostrzone noże, zbyt mała szczelina cięcia ogławiacza,
– korzeń za nisko ogłowiony – element ogławiający ma za dużą szczelinę cięcia,
– korzeń skośnie ogłowiony – zbyt duża prędkość jazdy kombajnu, za duży naciąg sprężyny ogławiacza, nienaostrzone noże,
– korzeń ułamany – zużyte lemiesze, zbyt płytka ich praca, elementy czyszczące i prędkość jazdy kombajnu zbyt duża,
– korzeń poobijany i popękany – praca lemieszy jest za płytka, za wysoka prędkość obrotowa elementów czyszczących, zbyt duża wysokość taśmy wyładunkowej,
– korzeń zanieczyszczony ziemią – za duża wilgoć gleby, praca lemieszy za głęboka, prędkość pracy elementów czyszczących i wyorywania za niska.
(farmer.pl) *