Ogranicz straty przy składowaniu
Cukier ucieka
Podczas przechowywania straty cukru wahają się w bardzo szerokich granicach i wynoszą od 0,2 do 08 kg cukru na 1 t korzeni na dobę. Wynikają one z
► oddychania,
► wysychania korzeni,
► porażenia przez choroby,
► porastania,
► przemarzania.
Podczas składowania surowca nie tylko maleje zawartość cukru (sacharozy), ale także wzrasta zawartość najważniejszego składnika melasotwórczego – azotu-a-aminowego, który utrudnia wydobycie cukru z korzeni.
Winne oddychanie
Przechowywane korzenie są organami żywymi, w których przebiega wiele procesów życiowych, z których najważniejszym jest oddychanie. Proces ten odpowiada za aż 4/5 strat cukru. Oddychanie polega na rozkładzie sacharozy przy udziale tlenu na dwutlenek węgla (C02) i parę wodną z wydzieleniem ciepła. Intensywność tego procesu zależy od wielu czynników: temperatury, wielkości korzeni, ich dojrzałości, uszkodzeń, zanieczyszczenia itp. Im wyższa jest temperatura, tym oddychanie jest bardziej intensywne. Buraki mniejsze, mniej dojrzałe (np. pochodzące z przesiewów) i uszkodzone również oddychają z większą intensywnością niż większe, dojrzałe i nieuszkodzone.
Odmiany na przechowywanie Od wielu lat postuluję, aby w momencie podpisywania umów kontraktacyjnych plantator znał orientacyjny termin odbioru surowca: wczesny (do końca września), normalny (październik-listopad) i późny (od 1 grudnia). Pozwoliłoby to mu na łepsze planowanie prac polowych w gospodarstwie. Poza tym można byłoby dobrać odmiany buraka cukrowego do długotrwałego przechowywania. Obecnie bierze się pod uwagę przede wszystkim wielkość plonu cukru i w mniejszym stopniu zdrowotność roślin (podatność na chwości-ka buraka, tolerancja na mątwika burakowego). Badania przeprowadzone na północnym zachodzie Europy dowodzą, że odmiany buraka cukrowego różnią się także wielkością strat zachodzących podczas przechowywania w tych samych warunkach. Wynika to m.in. z podatności korzeni na uszkodzenia mechaniczne oraz podatności na infekcje przez choroby przechowalnicze. Możliwe byłoby więc określenie na podstawie doświadczeń przeprowadzonych w naszym kraju tych odmian, które mogłyby być rekomendowane do długotrwałego przechowywania. Byłoby to z pożytkiem zarówno dla plantatorów, jak i cukrowni. |
Straty wynikają także z wysychania korzeni. Silniej wysychają buraki mniejsze, u których stosunek powierzchni do masy jest większy. Aby ograniczyć straty z tytułu wysychania, trzeba dokładać starań, aby powierzchnia pryzmy była jak najbardziej wyrównana. Szybciej oddają wodę również buraki niedojrzałe.
Szczególnie duże straty cukru zachodzą w sytuacji porastania korzeni. Znaczna część sacharozy zużywana jest bowiem na wytworzenie nowych liści.
W tym sezonie połączenie wysokiej temperatury i intensywnych opadów deszczu stworzyło na wielu plantacjach dogodne warunki do uaktywniania się patogenów wywołujących zgnilizny korzeni. Porażone buraki nie nadają się do przechowywania.
Nie okrywasz? Tracisz
Do przechowywania, szczególnie dłuższego, powinno się przeznaczać w pełni dojrzałe korzenie, w jak najmniejszym stopniu uszkodzone podczas zbioru i zanieczyszczone.
Spełnić wymogi Zgodnie z Instrukcją odbioru buraków cukrowych w Krajowej Spółce Cukrowej dostarczane korzenie buraków cukrowych powinny być świeże, zdrowe, o naturalnym, właściwym dła buraka cukrowego zabarwieniu i kształcie, nieporośnięte, prawidłowo ogtowione, wołne od pośpiechów i oczyszczone z nadmiaru ziemi, o masie nie mniejszej niż 0,1 kg i o zawartości cukru po 1 października nie mniejszej niż 14%. Niedopuszczalne jest zanieczyszczenie korzeni m.in. korzeniami innych gatunków buraków (w tym burakochwastów) i roślin. |
(Nowoczesna Uprawa)