W związku z pojawieniem się objawów i przekroczeniem progu szkodliwości porażenia chorobami grzybowymi liści należy wykonać oprysk fungicydowy – tak brzmi komunikat wysyłany do plantatorów koncernu Nordzucker.
Dla
chwościka nie mamy wyznaczonych progów szkodliwości. Są dostępne jedynie
wytyczne odnośnie do jego zwalczania. Ochronę chemiczną należy przeprowadzić,
jeśli objawy choroby stwierdzi się:
Przypomnijmy,
że występowaniu chwościka sprzyja duża wilgotność i temperatura powietrza w
okolicach 20 st. C. Takie warunki są idealne nie tylko dla chwościka. Bardzo
prawdopodobne jest wystąpienie też rdzy buraka czy brunatnej plamistości liści
buraka.
W rejonie działania Nordzucker na wielu
plantacjach panuje susza, ale mimo to chwościk pojawia się na roślinach. Widać
zatem, że książkowe warunki optymalne dla występowania chorób nie muszą być spełnione,
a patogeny potrafią się dopasować do mniej korzystnych dla nich warunków.
W przypadku chwościka minimalna temperatura
wymagana do sprawnego rozprzestrzeniania się choroby wynosi 17 st. C (optymalna
to 25–27 st. C). Podczas deszczu zarodniki konidialne znajdujące się na
resztkach w glebie są rozprzestrzeniane na sąsiadujące rośliny, co w kilka dni
może doprowadzić do opanowania przez chorobę sporych obszarów plantacji.
Zjawisko to zachodzi intensywniej na polach, na których przerwa w uprawie buraka
była krótsza i tam, gdzie stosuje się uproszczenia w uprawie (gorszy rozkład
resztek).
Przykładowe substancje do zwalczania
chwościka: